Priopćenje za medije 14.11.2013

Press 14. studenoga 2013

Predsjednik pulskog SDP-a i predsjednik Kluba vijećnika SDP-a, SDSS-a i SDA-e Danijel Ferić održao je 14. studenog tiskovnu konferenciju na kojoj je najavio da će na sjednici Skupštine Istarske županije predložiti usvajanje Deklaracije o osudi svih oblika diskriminacije. Kao povod za donošenje Deklaracije istaknuo je sve učestalije inicijative čiji je cilj ugrožavanje stečenih prava i umanjenje ljudskih prava i sloboda pojedinih društvenih skupina. Naveo je da se u Istri dičimo multikulturalnošću, regionalnim identitetom i stečenim pravima građana, dok su u tijeku procesi koje u stranci ne drže dobrima.

Rekao je da će se na referendumu 1. prosinca odlučivati o pravima jedne manjine, te napomenuo da će u slučaju održavanja referenduma glasati protiv. Pritom je komentirao i najavu jedne udruge da 17. studenog počinje prikupljanje potpisa za referendum o pravima nacionalnih manjina, prema kojem bi se prag za službenu uporabu jezika i pisma podigao na 50 posto.

-U Istri ni jedna manjina nema udio od 50 posto, najveći je postotak u Grožnjanu, gdje je pripadnika talijanske manjine 40 posto, napomenuvši da već ima najavu oporbenih stranaka, izuzev jedne, da će podržati predloženu deklaraciju. Referendum da, ali ne na zlo manjinama.

Izuzev o pravima nacionalnih manjina, Ferić se na tiskovnoj konferenciji osvrnuo i na prijedlog proračuna Istarske županije za 2014. godinu. Navodi da je svega 10 posto novca, izuzmu li se državna sredstva za Kaštijun i navodnjavanje, namijenjeno poticanju gospodarstva, što je nedovoljno.

– Naš će Klub vijećnika uputiti amandmane za poticanje gospodarstva i zapošljavanja, čije je prihvaćanje uvjet da podržimo proračun. Isto tako, stavke koje, kazao je, graniče sa zdravim razumom, poput 10.000 kuna za nabavu namještaja za županijski Ured u New Yorku, treba iz proračuna maknuti.

Podržat će nadalje i program Lučke uprave Pula, kojim se 3 milijuna kuna ulaže u izgradnju obalnog zida uz Riječki gat, ali će inzistirati da se u investiciju uključi i Grad Pula, koji u uređenje pulske rive godinama nije uložio ni jednu kunu, iako se kako navodi, riva uredno eksploatira u javnim istupima gradonačelnika Borisa Miletića.