Ferić: Pula daje 60 tisuća kn, Umag 600 tisuća kn za školske udžbenike!

Aktualno, Press 11. srpnja 2014

Na danas održanoj tiskovnoj konferenciji predsjednik GO SDP Pule Danijel Ferić, osvrnuo se na aktualne društveno-političke teme vezano za financiranje nabavke školskih udžbenika, turističku predsezonu u Istri, daljnji razvoj aplikacije e-Pula, te preimenovanje naziva Zračne luke Pula.

Ferić se prvotno osvrnuo na predstojeću školsku godinu i kupnju potrebitih udžbenika, te istaknuo kako ih u pulskom SDP-u zaista šokira ignorantski stav gradske vlasti spram kupnje udžbenika za pulske osnovnoškolce. Prema podacima koje je iznio Ferić, u Puli osnovnu školu pohađa 4.505 učenika dok je u protekloj godini pravo na jednokratnu pomoć dobilo svega 52 učenika, međutim kako ističe Ferić, navedena pomoć je dodijeljena na temelju Odluke o socijalnoj skrbi za osnovne i srednje škole, što znači ukoliko  ½ od tih 52 učenika pohađa osnovnu školu radi se o svega 0,5% učenika koji ostvaruju pravo na pomoć. U proračunu Grada Pule je za tu svrhu izdvojeno 60 tisuća kn, dok istovremeno Grad Umag za svojih 960 učenika i sa dva ili tri puta manjim proračunom izdvaja za tu svrhu 600 tisuća kn ili čak 10 puta više. Ferić ističe da ukoliko se uzme prosjek cijene od 900 kn za komplet udžbenika dolazimo do iznosa od 4 mil.kn, te predlaže da Grad Pula sufinancira s barem 2 mil. kn 50% od troškova udžbeničkih kompleta. Kaže, Gradonačelnik se ne može izvlačiti da ne raspolaže s potrebnim sredstvima, jer je to iznos koji je Grad do 2013. godine utrošio za korištenje usluga jedne PR agencije, te napominje da će ovaj prijedlog uputiti i na idućoj sjednici Gradskog vijeća. Osim prijedloga Gradskom vijeću, predsjednik pulskog SDP-a, prije toga predlaže Gradonačelniku, koji je kaže poznat po svojoj transparentnosti, da se provedu i e-konzultacije kao što je to svojedobno učinio i s pitanjima prometovanja pulskom rivom i uređenja gradskih kupališta Stoja i Valkane.

Govoreći o predsezoni u Istri, Ferić je istaknuo kako je ona bolja nego prošle godine, o čemu govore i brojke od 5,4 % više dolazaka, te 4,3 % više noćenja u odnosu na 2013. godinu, a prema dostupnim podacima otprilike svaki turist se zadrži u destinaciji 5 dana. Nastavno, kaže, dobri rezultati u predsezoni su pozitivno utjecali i na zaposlenost, odnosno u Puli je nezaposlenost na dan 30.06.2014. iznosila 5.464, dok je u istom periodu u 2013. godini nezaposlenih građana bilo 6.663.

Upravo s ciljem daljnjeg postizanja još boljih turističkih rezultata i razvoja destinacijskog menadžmenta Istre, Ferić predlaže Upravi i Skupštini Društva izmjenu naziva Zračna luka Pula u Zračna luka Istra. Naime, kako kaže, sama Zračna luka se teritorijalno ne nalazi na  području Grada Pule, već Općine Ližnjan, a u vlasničkoj strukturi Grad Pula percipira sa svega 8% vlasničkog udjela, dok država ima 55 % udjela, Istarska županija 15 %, Grad Labin 3 %, Grad Rovinj 2 %, Grad Pazin 1 % i Grad Buje 1 % vlasničkog udjela.

Ferić se osvrnuo i na najavu resornog ministra za povećanje boravišne pristojbe u iznosu od 2 kn, te predložio da se povećanje ne provede odjednom, već fazno, te kako se treba dobro objasniti na što će se dodatna prikupljena sredstva utrošiti.

Modernizacija, pojednostavljenje i ubrzanje komunikacije građana i gradske uprave, kao i povećanje transparentnosti javnog sektora, cilj je, kako kaže Ferić, projekta e-građanin kojeg provodi Vlada RH, a putem kojeg se svaki dan aktivira 1.000 korisnika. Ferić predlaže da se isto preslika i na lokalnu razinu, odnosno daljnji razvoj aplikacije e-Pula, na način da se istoj dodaju nove funkcionalnosti, kao što su upisi djece u vrtić i osnovnu školu, gdje bi se roditelji mogli informirati primjerice o ocjenama djece, zatim informacije o aktivnostima Mjesnih odbora Grada i aktivnosti nacionalnih manjina, te obavijesti o statusu na radovima o izgradnji komunalne infrastrukture. Aplikacija e-Pula bi trebala informatički obuhvatiti sva ona područja koja su u ingerenciji Grada, te bi trebala predstavljati cjelokupan servis  koji bi bio na raspolaganju građanima, zaključuje Ferić.